Els models de color

Un model de color és un model matemàtic abstracte que permet representar els colors de manera numèrica, utilitzant normalment tres o quatre valors. Dos exemples són el model RGB de tres valors i el CMYK de quatre.
El model RGB 
El model RGB és el model de síntesi additiva del color llum. Aquest és el model s'utilitza a les pantalles per treballs digitals. 
A la pantalla hi ha una sèrie de punts minúsculs anomenats píxels. Cada píxel està format per tres «subpíxels»; un de vermell (Red), un de verd (Green) i un de blau (Blue), cada un dels quals brilla amb una determinada intensitat.P
Per indicar amb quina proporció mesclem cada color en pantalla, s'assigna un valor a cada un dels colors primaris de manera que el valor 0 significa que no intervé en la mescla i que, a mesura que aquest valor augmenta, significa que el color aporta més intensitat a aquesta. D'aquesta manera, un color vindrà representat de manera decimal (R,G,B) o de manera hexadecimal (#RRGGBB). 
En la sintaxi decimal, la intensitat de cada color es mesura segons una escala que va dels nombres 0 al 255 ambdós inclosos. Per tant, el vermell s'obté amb (R = 255, G = 0, B = 0); el verd amb (R = 0, G = 255, B = 0) i el blau amb (R = 0, G = 0, B = 255), amb un color monocromàtic com a resultat. 
Per altra banda, en la sintaxi hexadecimal la intensitat de cada color es mesura segons una escala de tres parells de valors: un parell pel color vermell, un per al verd i un altre per al blau. La seva corresponent escala va del 0 al 9 continuant amb les lletres de la A a la F, així doncs el 0 correspondrà al valor més baix i F al valor més alt. Llavors el vermell més saturat s'escriurà #FF0000 (és a dir R = FF, G = 00, B = 00), on el primer parell de valors (FF) contempla el màxim de color vermell i els dos parells de valors següents (00 en G i B) assenyalen l'absència de verd i blau. El color verd s'escriurà #00FF00 i el blau #0000FF. 


El model RYB 
Figura 4: roda de color RYB
El model de color RYB (Red, Yellow, Blue) és també anomenat model tradicional de color per l'ús que se li dona en arts plàstiques. Precedeix el model de color CMYK, el qual s'utilitza en impremta i fotografia actual. 
El verd és una mescla de blau i groc. El groc és complementari del violeta i el taronja, complement del blau (Fig. 4).
Avui en dia s'ha demostrat que el model RYB no és correcte i que ho és el model CMYK, que substitueix el blau per cian i el vermell pel magenta. 

El model CMY 
El model CMY és el model utilitzat per a impressió. Els seus colors són el cian, magenta i groc. En aquest model el color blanc es crea amb l'absència d'aquests, i el negre es crea mesclant-los. Aquesta mescla resulta un color negre tèrbol, per la qual cosa normalment s'utilitza tinta negra de veritat. Quan s'afegeix la tinta negra, el model passa a anomenar-se model CMYK.
Els colors es representen mitjançant percentatges (Fig. 5). Els colors més clars tenen un percentatge menor als més foscos, ja que dins aquest model de color el blanc és l'absència dels quatre colors. Així doncs, un color vermell llampant podria tenir un 2% de cian, un 93% de magenta, un 90% de groc i un 0% de negre. Els espais blancs es donen per buits de tinta, ja que normalment no s'imprimeix amb tinta blanca pel seu alt cost.