La il·lustració tradicional: tècniques

La il·lustració tradicional és la que es realitza amb les tècniques que des de l'antiguitat s'utilitzen. Generalment són molt manuals i es poden barrejar entre elles. Algunes d'aquestes són: 
  • Dibuix: Delineació, figura o imatge executada en clar i obscur; agafa nom acord el material amb el que es fa. És una forma d'expressió gràfica que plasma imatges sobre un espai pla (com les tècniques següents). Una artista reconeguda avui en dia que utilitza dibuix amb llapis (i altres tècniques) per crear les seves obres és Paula Bonet. 
  • Tècniques d'impressió: Els processos utilitzats per reproduir textos o imatges, com la impremta, litografia, tipografia, flexografia, gravat i serigrafia, utilitzen mecanismes senzills que consisteixen en aplicar substàncies colorants a un suport, ja sigui de paper o plàstic, per a realitzar múltiples reproduccions. 
  • Tinta: Un dels mitjans tradicionals d'il·lustració que no passa de moda, la qualitat del dibuix és crucial, un treball mediocre es fa fàcilment evident, per tant necessita molta dedicació. 
  • Retoladors: El retolador és un invent japonès de principis dels 60, és la conseqüència de l'evolució del pinzell. El més correcte seria dir-li ploma de feltre ja que tenen dipòsit com alguns pinzells japonesos. Actualment, els retoladors Copic són possiblement els millors o almenys els més utilitzats per il·lustrar. 
  • Llapis de colors: La tècnica dels llapis de colors és coneguda com a tècnica seca, en la qual s'inclou el carbonet, les ceres, el grafit, la sanguina , les cretes, els guixos i els pastel per diferenciar-la de la tècnica humida, com la tinta, retoladors, bolígrafs, aquarel·la, pintura al tremp, acrílic i oli. Tot i això, a més dels llapis secs, també existeixen els llapis solubles a l'aigua o "aquarel·lables".
    Figura 41: Exemple de dibuix al pastel,
    autor desconegut
  • Pastels: La tècnica de pintura al pastel consisteix en la utilització d'unes barres de colors similars als guixos escolars, però que se'n diferencien perquè els pastel són pigments en pols, barrejats amb prou goma o resina per aglutinar-los. D'aquesta manera, s'aconsegueixen colors lluminosos, intensos i ben saturats (Fig. 41).
  • Aquarel·la: La tècnica de l'aquarel·la consisteix a aplicar capes semi - transparents, que s'aniran superposant per aconseguir colors més foscos. Es pinta de clar a fosc, és a dir, no es pinta el color blanc sinó que es reserva el blanc del paper. 
  • Pintura acrílica: Es tracta d'una tècnica que empra els mateixos pigments usats en oli o aquarel·la però diluïts en un aglutinant acrílic conformat per una resina sintètica (feta a partir d'àcid acrílic) . El medi així resultant és soluble en aigua. El seu assecat és ràpid i l'acabat mat (almenys mig acrílic) o brillant (més mig). 
  • Pintura a l'oli: La pintura a l'oli utilitza l'oli per dissoldre els colors. Ha estat la més important tècnica pictòrica des del segle XV fins als nostres dies. 
  • Collage: El Collage és una tècnica pictòrica consistent en la realització d'una pintura o dibuix amb un o més objectes superposats o no, enganxats a un suport. El collage es pot compondre per complet o solament en part de fotografies, fusta, pell, diaris, revistes, objectes d'ús quotidià, etc. (Fig. 42).
Figura 42: Exemple de dibuix fet mitjançant collage