La percepció del color

Dins la retina de l'ull humà hi trobem milions de cèl·lules encarregades de percebre la longitud d'ones procedents del nostre entorn. Aquestes cèl·lules són anomenades cèl·lules fotoreceptores. Aquestes cèl·lules, cons i bastonets, recullen part de l'espectre solar i el converteixen en impulsos elèctrics, que són enviats al cervell a través dels nervis i així es crea la sensació de color.

Hi ha grups de cons especialitzats en detectar i processar un color determinat, essent diferent el nombre de cèl·lules per a cada color. Per exemple, hi ha més cèl·lules encarregades de percebre el vermell, que de qualsevol altre color. Això provoca que quan ens trobem en un entorn que ens envia massa vermell, es produeix una saturació d'informació al nostre cervell originant sensació d'irritació en les persones.

Quan el sistema de cons i bastonets d'una persona està fet malbé o presenta irregularitats, ens podem trobar amb fenòmens com el daltonisme, que provoca que les persones que en pateixen no distingeixin bé els colors. Tot i així, el concepte del color produït per cada persona és totalment subjectiu, i hi pot haver tantes interpretacions d'un color com persones hi ha al món.